Kazlų Rūdos parke šurmuliavo festivalis „Miškas žmogui – žmogus miškui“
Vasarišką trečiadienio popietę Kazlų Rūdos parkas traukė lankytojus patirti naujų įspūdžių bei įprasminti Joninių šventę prasmingai. Birželio 23 dieną atvira Kazlų Rūdos miško parko erdvė buvo gausi renginių, edukacijų, raginusi lankytojus bent trumpam atsipalaiduoti, įsiklausyti į Kazlų Rūdos didžiausią turtą – miškus bei sugrįžti namo praturtėjus, atsinaujinus drauge gamta.
Nuo pat 14 valandos visi norintys buvo kviečiami į veiklas, trukusias visą dieną. Įžymusis žolininkas Marius Lasinskas supažindino su mūsų aplinkoje randamomis vaistažolėmis ir pagamino iš jų arbatą, gamtininkas Selemonas Paltanavičius aprodė nematytas Kazlų Rūdos miško erdves, pirties specialistas Vladas Jokubauskas atskleidė vantų rišimo, pirties ritualų subtilybes bei atliko demonstracinį fitomasažą scenoje.
Lankytojai buvo kviečiami nusikalti sau linkėjimus iš žolynų, sušokti visus keturis gamtos elementus apjungiantį šokį, nusipinti mandalą su „Laimės namų“ įkūrėjais Rolandu ir Aušra Augučiais ar tiesiog smagiai praleisti laiką koncerte. Koncertinėje dalyje iškart po kultūros centro meno kolektyvų atliekamos Joninių etnografinės programos, dainuojamosios poezijos eiles dovanojo legendinis bardas, aktorius Vladas Bagdonas, specialų pasirodymą atliko grupė „Thundertale“, drauge su ugnies fakyrų komanda „7jinn“. Net iš dangaus pasirodęs lietus nesutrukdė šventės dalyviams mėgautis ja lyg pat Joninių laužo įžiebimo.
Renginio svarbia ašimi tapo pirmasis Kazlų Rūdos Kirvio koto košės konkursas (KRKKKK), kurio metu komandos buvo kviečiamos kūrybiškai pagaminti patiekalą, kurio vienas iš ingredientų privalo būti randamas miške. Komandų kulinarinius šedevrus vertino kompetentinga komisija: Pasaulio puodų ekspertas Vytaras Radzevičius, gamtininkas Selemonas Paltanavičius bei KRKC etnografė Daina Ciegienė. Konkurse dalyvavusios aštuonios komandos stebino savo išradingumu bei kūrybiškumu tiek gamybos procese, tiek ir pristatant savo pagamintus patiekalus. Pirmąją vietą Kazlų Rūdos pirmajame Kirvio koto košės konkurse laimėjo asociacijos „Jaunoji Sūduva“ komanda „Šefai ant samanų“, gaminę bebrienos troškinį su kiškio kopūstais, antrąją garbingą vietą pelnė Jankų komanda „Sakuotnugariai“, pristatę stirnienos viralą su bobausių pagardu, o trečiąją vietą su saldžia ryžių koše, gardinta pušų konkorėžių uogiene užėmė šauni Bagotosios komanda.
Tikimąsi, jog renginys taps nauja tradicija mieste ir kiekvienais metais sukvies vis daugiau žiūrovų bei dalyvių. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Kazlų Rūdos savivaldybė.